Donald Trump se chystá vstoupit do Bílého domu a velkou část procesu příprav zaujímá výběr lidí, kteří budou jmenováni do vrcholných pozic jeho administrativy. Trumpovy výběry prozatím sice budí hodně pozornosti, ale největší poprask ze všech by mohly vyvolat jeho výběry týkající se ekonomiky. S tím, jak Trump a jeho nově jmenovaní přebírají moc, tak by se Federální rezervy mohly stát cílem výrazných změn a reforem.


Podívejme se, jak by Trumpova administrativa mohla změnit Fed.

Zbavit Fed nezávislosti

S výjimkou pár ojedinělých okamžiků v americké historii fungovaly Federální rezervy jako nezávislý subjekt prakticky s nulovou odpovědností vůči jakékoliv složce americké veřejné správy. V důsledku toho si Fed udržuje schopnost spravovat a manipulovat ekonomikou beze strachu z politických reakcí nebo z trestů od vládních činitelů.

Pokud vás zajímá, zda je takovýto druh autonomie věc dobrá či špatná, tak se jen podívejte na ten sled záludných cyklů ekonomických boomů a propadů, ve kterých v současnosti naše ekonomika vázne.

V tomto systému však existuje skulina, která by to hodování Fedu na naší ekonomice mohla pokazit. Podle Narayana Kocherlakoty neexistuje v právním systému žádný zákon, který by nezávislost Fedu chránil; ta rozsáhlá svoboda, které se Fed v posledních několika desetiletích těšil, spočívala výhradně na presidentově svolnosti.

Není žádným tajemstvím, že Trump má dost kuráže, aby se dal s Fedem do křížku, takže by mohl být prvním prezidentem, který by ho po všech těch letech mohl té nezávislosti zbavit.

Navíc o tom hodně vypovídá i to, že předsedkyně Fedu Janet Yellen jen pár dnů před volbami začala veřejně kázat o tom, jak je nezávislost Fedu důležitá.