Syrská arabská armáda (SAA) v posledních několika dnech v podstatě už znovu vydobyla město Aleppo. Už neúspěšný pokus o průlom obležení z jihozápadu spolu s tím, že Turecká armáda militantům nedoplnila zásoby, znamenaly to, že situace nebude udržitelná dlouho. Aleppo je v celé Syrské ‚občanské válce‘ klíčové. Teď, když pro síly podporující Assada nastal vítězný den, valí se spousta reakcí z celého regionu.


Dále to naprosto podlomilo pozici USA a NATO podporovaných sil pokoušejících se svrhnout syrského prezidenta Bašára al-Assada, i přes žvásty, které k tomu pronesl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Rovněž to spouští další potenciální eskalaci skryté války mezi odcházející Obamovou administrativou vykonávající to, k čemu je ze zákulisí tlačí americký Hluboký stát, a jejich oponenty tíhnoucími k Rusku a k muži v jeho čele k prezidentu Vladimiru Putinovi.

Brána k vítězství Aleppo

Aleppo je pro Assada strategický klíč k tomu, aby zůstal u moci. Proto se o něj bojovalo s takovým nasazením na obou stranách.

Teď už koalici USA/NATO/GCC zbývá pouze diplomatické řešení. Ale vzhledem vojenské situaci v poli, je i na něj jen maličká naděje. Na to byl čas v únoru, kdy americký ministr zahraničí John Kerry s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem dohodli zastavení palby, a Rusko oznámilo stahování vojenské technika ze Sýrie. Avšak tato dohoda nebyla o nic životaschopnější než dohoda Minsk II o Ukrajině nebo poslední zastavení palby v září. To poslední bylo porušeno během 24 hodin ‚omylem‘ vedeným americkým náletem na síly SAA u Deir Ezzor.
Avšak teď, když je bitva o Aleppo za námi, je celá regionální situace ještě daleko nebezpečnější, nikoliv méně nebezpečná.

Těm v USA a v NATO, co tento konflikt protlačili, se totiž zavírají dveře k jakémukoliv vítězství, neboť každý den nás přibližuje k inauguraci prezidenta Trumpa.

A Trump neříkal nic jiného, než že k jeho primárním zahraničně politickým cílům patří zastavit tuto operaci a pomoci Rusku s Íránem vymýtit ISIS.