Slova tureckého prezidenta Tayyip Erdogan o cílu svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada se rozchází s postojem Moskvy k urovnání situace v Sýrii. Kreml doufá, že Ankara podá vysvětlení k této záležitosti, řekl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Včera Erdogan prohlásil, že Turecko zahájilo vojenskou operaci v Sýrii, aby ukončilo s režimem Bašára Asada.


„Prohlášení (Erdogana) je opravdu novinka. Je to velmi vážné prohlášení. Je to prohlášení, které je obecně v rozporu s předchozími, a prohlášení, které není v souladu s našim chápáním situace, jakožto státu, jehož ozbrojené síly jsou jako jediné legitimně nacházejí na území Syrské arabské republika, založená na vhodném zpracovánína základě výzvy legitimní vlády,“ řekl novinářům Peskov.

Mluvčí Kreml rovněž poukázal na to, že je příliš brzy na to hovořit o možném dopadu Erdoganových slov na rusko-turecké vztahy.

„Tento výrok je novinkou. Proto než uděláme jakýkoliv soud, očekáváme vysvětlení této pozice," poznamenal Peskov.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová předtím uvedla, že v otázce syrského problému Moskva vychází z existujících dohod s Tureckem.

„Spoléháme se na ta prohlášení, která byla opakovaně vyslovena Ankarou, zejména veřejně hlavou státu, a které tvořily základ dohod, jichž se Turecko účastní," řekla a dodala, že to nejsou jen dvoustranné dokumenty, ale mezinárodní dohody, kde je Turecko smluvní stranou. Náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov sdělil, že 1. prosince slova Erdogan na adresu syrského prezidenta projednají ministři zahraničí Ruska a Turecka a tereckéé Antálii.

Zdroj:  pz.cz/a>