Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy v pátek zaútočila na irácké město Daquq, kde podle ruského ministerstva obrany neexistují žádní teroristé Islámského státu. Koalice udeřila na pohřební průvod, pozabíjela desítky civilistů, včetně žen a dětí, sdělil omluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Poznamenal, že činnost západní koalice má všechny znaky válečných zločinů.

„Pozorně sledujeme situaci v Iráku, kde od 17. října útočí irácké bezpečnostní síly, s podporou letadel mezinárodní koalice lna zablokování ozbrojenců IS v Mosulu. Během posledních dnů koalice provedla 22 vzletů taktických letadel a čtyř úderných bezpilotních letounů, které provedly 19 útoků na různé objekty na území Iráku," uvedl.

Řekl, že 21. října byl ruským průzkumem zaznamenán letecký úder dvojice letounů na obec Daquq, která se nachází 30 kilometrů jižně od Kirkúku, kde se ale podle ruského ministerstva obrany, militanti z Islámského státu nenachází.

„Podle očitých svědků letadla koalice považovala pohřební průvod za uskupení teroristů. Zabily desítky iráckých civilistů, včetně žen a dětí. Opakovaně jsme poukázali na to, že taková smrtelné údery na civilní body, nesou všechny charakteristické znaky válečných zločinů, a že se staly pro mezinárodní koalici téměř denní rutinou," zdůraznil Konašenkov.

Mluvčí poznamenal, že pod údery koaličních letadel pod vedením USA se příliš často dostávají svatby, pohřby, nemocnice, policejní stanice a humanistické konvoje.

Oficiálně se ještě nikdo nepřihlásil k odpovědnost za útok na pohřebního obřad v Daququ, při němž bylo zabito nejméně 15 lidí a více než 50 zraněných. Místní obyvatelé kladou vinu za to, co se stalo, na západní koalici.

Kromě je dobré si také připoměnout, že například 17. září koalice bombardovala pozice syrské armády, která umožnila teroristům přejít do útoku. Washington tehdy tvrdil, že útok (82 mrtvých syrských vojáků) byl proveden omylem.

Hned další den Spojené státy napadly v Afghánistánu oblast, kde se nacházela místní policie. Podle Pentagonu zasáhly „v důsledku vzniklé hrozby".

V říjnu 2015 americké letectvo zaútočilo na nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu. Zabilo přitom 42 lidí.Washington opět uvedl, že letecký úder na nemocnici není válečný zločin, a byl proveden omylem.

Arabská koalice vedená Saúdské Arábii tento měsíc také bombardovala smuteční obřad v Jemenu, kdy zabila více než 150 lidí. Podle Rijádu, nálet zasáhl kvůli „chybným údajům" dodaných  armádou.

Přičemž nedávno Spojené státy vyzvaly k vyšetřování válečných zločinů Ruska v Sýrii.

NATO páchalo při operaci v Libyi válečné zločiny, vraždilo civilisty a útočílo na nevinné. Odpovědnost nesl generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen, tvrdil libyjský generální prokurátor, kterého citovala agentura AFP. Od té doby bylo ticho po pěšině… Po útoku NATO / Tripolis, Libye, 24. května 2011: