Teroristické skupiny Jabhat Fateh al-Sham (bývalá Jabhat al-Nusra čili Fronta al-Nusra) a Ahrar ash-Sham sabotují úsilí o dodávky humanitární pomoci do východní části města Aleppo, řekl 21. října ruský ministr zahraničí. „Jak Fronta Al-Nusra, tak Ahrar ash-Sham spolu s organizacemi, které s nimi spolupracují, krajními prostředky sabotují úsilí OSN o obnovu dodávek humanitární pomoci do východního Aleppa zařizované s ruskou pomocí a s pomocí syrské vlády,“ řekl Lavrov v pátek tisku. „Ty cíleně ostřelují právě ty trasy, přes které je možné humanitární pomoc dodávat,“ řekl Sergej Lavrov.


Lavrov dodal, že skupiny operující v Aleppu jsou podle ruského zpravodajství „tak či onak pod velením“ Fronty Al-Nusra, „která východní Aleppo kontroluje.“ Rovněž zdůraznil, že tito teroristé zabraňují v odchodu z východního Aleppa civilistům.

Ve stejný den řekla humanitární agentura OSN, že není schopna vést z Aleppa kvůli bezpečnosti evakuaci zdravotně postižených.

Rusko se Sýrii zastavily 18. října vedení náletů na teroristické cíle a 20. října byla zahájena humanitární pauza, kdy se otevřely koridory pro civilisty i militanty, kteří chtějí město opustit.

Avšak USA podporovaná ‚opozice‘ zahájila na tyto koridory palbu a odmítá Aleppo opustit a rovněž brání tomu, aby to učinila většina civilistů.

Jak o této situaci informuje český mainstream (Novinky)?

Zdroj: southfront.org