Při náletu na město Daquq v Iráku byl místo teroristů zasažen pohřební průvod, přičemž zahynuly desítky civilistů, prohlásil v sobotu oficiální mluvčí ministerstva obrany Ruska Igor Konašenkov. „Pozorně sledujeme situaci v Iráku, kde od 17. října pokračuje operace iráckých bezpečnostních sil za podpory letectva mezinárodní koalice s cílem blokování teroristů ISIL v Mosulu. Jenom za minulý den mezinárodní koalice provedla 22 bojových letů taktického letectva a čtyři operace bezpilotních bojových letounů, přitom bylo podniknuto 19 náletů na různé objekty na území Iráku," řekl Konašenkov.


Zdůraznil, že 21. října ruské sledovací služby zaznamenaly vzdušný útok dvojce letadel na obydlenou lokalitu v Daququ, kde podle údajů MO RF teroristé z ISIL nejsou.

„Podle svědectví místních obyvatel koalice si spletla pohřební průvod se shromážděním teroristů. Zahynuly desítky iráckých civilistů, včetně žen a dětí. Nejedenou jsme upozorňovali na to, že se podobné nálety na civilní cíle, jež nesou veškeré znaky válečných zločinů, prakticky stávají pro mezinárodní koalici denní rutinou," prohlásil Konašenkov.

Dodal, že se pod nálety koalice příliš často ocitají svatby, pohřby, nemocnice, policejní stanice a humanitární konvoje.

Zdroj:  rt.com, sputniknews.com