Na Západě, při tom, jak Západ Rusko obviňuje ze všeho, co se ve světě zvrtne, vévodí dvojí standardy. Nejlepším příkladem je Západní obviňování, že Rusko údajně páchá v Aleppu „válečné zločiny“. I přes skutečnost, že byla podniknuta všechna opatření k omezení ztrát mezi civilisty počínaje včasným varováním, připravenými únikovými koridory, letecky shozenou humanitární pomocí a omezováním náletů na cíle s vojenskou hodnotou, tak je Rusko stejně obviňováno z bezohlednosti k civilnímu obyvatelstvu.


Teď probíhá operace USA vedené koalice k osvobození Mosulu od Islámského státu (IS), a ta ohrozí životy odhadem 1,5 milionu civilistů. Úvodník z The New York Times z 14. října uvádí, že toto město se musí osvobodit za jakoukoliv cenu v lidských životech.

Ta bitva bude trvat nejspíš týdny a ohrozí životy obyvatel města leteckým bombardováním a dělostřeleckými údery, nástražnými minami a palbou snajprů stejně jako nedostatkem vody a potravin. Podle Huffington Post bitva téměř s určitostí toto velkoměsto zničí a vyvolá nesmírné humanitární problémy.

Militanti IS by mohli civilistů využívat jako lidské štíty. Zabíjení civilistů je prostě nevyhnutelné, jakmile se nějaké město stane bojištěm, ať už je to Mosul nebo Aleppo.

Rovněž je tu vysoké riziko, že i civilní infrastruktura bude klasifikována jako legitimní vojenský cíl a stane se předmětem útoků, když IS v Mosulu údajně jako skladů zbraní využívá řadu budov včetně obytných domů.

Podle generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Stephena O’Briena jsou: „Rodiny v nesmírném ohrožení, že uvíznou v křížové palbě nebo na ně budou cílit snajpři. Desetitisíce iráckých děvčat, chlapců, žen a mužů mohou být během obležení využívány jako lidské štíty. Další tisíce budou nuceně vysídleny a uvíznou mezi bitevními liniemi.

Nedošlo k žádným přípravám k omezení těchto důsledků a k ulehčení útrap vyhnaných uprchlíků. Nouzové tábory na okrajích Mosulu mohou pobrat jen 60 000 lidí – což nestačí pro přístřeší všech, kteří by měli podle očekávání z města uprchnout.

Přeživší budou nuceni z trosek uprchnout do přeplněných a nedostatečných uprchlických táborů, kde chybí stany, nemocnice, potraviny a dodávky vody.

Pomocné agentury se strachují, že desetitisíce lidí zemřou na zranění, vystavení povětrnosti, choroby, žízní a hladem, jelikož Západní sliby zajištění pomoci splněny nebyly. Pro takovou nepřipravenost není omluvy, když se to vědělo tak dlouho dopředu a vede se to dlouho dobu tak, že to zákonitě bude muset dojít k humanitární krizi. Podle OSN odhadů by během této operace z Mosulu mohlo být vyhnáno až milion lidí, čímž se humanitární situace v Iráku dost zhorší.

Přibližně polovina těch, co buď v Mosulu uváznou, nebo budou nuceni prchnout, budou děti.

Stojí za povšimnutí, že potenciální zničení Mosulu a ohromné civilní oběti se ospravedlňují už dopředu jako nevyhnutelné kvůli zuřivému odporu IS. Ale spolu s tím nevyhnutelné civilní oběti během Ruskem podporované operace v Aleppu proti skupinám extremistů Západní činitelé a média nazývají „válečnými zločiny“. Naproti tomu civilní oběti v důsledku USA vedené operace k zabrání Mosulu se definují jako nevyhnutelné vedlejší škody. Přitom stojí za připomenutí, že po operacích proti IS v Ramadi a ve Fallujah žádný povyk kvůli civilním obětem vyvolán nebyl.