Britské námořnictvo spolu se silami NATO mají v úmyslu doprovázet skupinu ruských lodí, která zamíří k pobřeží Sýrie a očekává se, že začátkem příštího týdne propluje kanálem La Manche, uvádějí noviny Telegraph. V sobotu tisková služba Severní flotily oznámila, že skupina lodí v čele s letadlovou lodí „Admirál Kuzněcov" a jaderný křižník „Petr Veliký" v 15.00 moskevského času vyplula směrem ke Středozemnímu moři.


„Na pozadí napětí mezi Londýnem a Moskvou, které je způsobené syrskou krizí, plánuje Rusko tento měsíc vyslat svou jedinou letadlovou loď přes kanál La Manche. Vedení Britského námořnictva a spojenci NATO plánují doprovod skupiny až osmi ruských lodí, které opustily domovský přístav", uvádějí noviny s odvoláním na své zdroje.

Deník podotýká, že velení NATO se chystá provést velkou operaci „ve stylu hry na kočku a myš" v doprovodu „Admirála Kuzněcova" a skupiny ruských lodí v severním Atlantiku, v Biskajském zálivu a Středomoří. Jeden ze zdrojů v NATO podotýká, že ruské lodě proplují kanál La Manche už na začátku příštího týdne.

„Toto (směr skupiny ruských lodí k Sýrii) nás nepřekvapilo, připravíme se a zvládneme to. Je pravděpodobné, že proplují Severním mořem, Calaiskou úžinou a kanálem La Manche. Mohou se dokonce zastavit u severovýchodního pobřeží (Velké Británie) a provést lety (z letadlové lodi)", řekl zdroj deníku.

On nevyloučil, že se skupina ruských lodí může rozdělit a jedna část propluje Irským mořem, aby způsobila více problémů.

Zdroj:  telegraph.co.uk