Spojené státy a Saúdská Arábie se dohodly na tom, že umožní volný průchod tisícům bojovníků Islámského státu ještě před zaútočením na irácké město Mosul. Džihádisté budou znovu nasazeni do boje proti vládě v Sýrii, sdělil agentuře RIA Novosti vojensko-diplomatický zdroj. „Více než 9 000 bojovníků Islámského státu (IS, dříve ISIS, ISIL) bude přesunuto z Mosulu do východních oblastí Sýrie, aby provedli hlavní útočnou operaci, která by znamenala zmocnit se měst Deir ez-Zor a Palmýry,“ uvedl zdroj.


Podle anonymního diplomatického zdroje vyplývá, že americký prezident Barack Obama již schválil operaci k osvobození Mosulu, která se má provést v říjnu.

Během útoku na město v severním Iráku by letadla koalice, vedené Američany, pouze udeřila na samostatně stojící, prázdné nebo neobydlené budovy, a zároveň by za hlavní cíle měla teroristy, řekl.

Americký ministr obrany Ashton Carter v září potvrdil, že Washington vyšle na žádost místních úřadů dalších 600 vojáků do Iráku, aby pomohli osvobodit Mosul.

Zdroj prohlásil, že přesun bojovníků ISIS je nutný, protože „Washington musí nějakým způsobem čelit ruským úspěchům v Sýrii a snažit se oslabit jejich důležitost.“