Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že všechny evropské strany, které stojí na pozicích euroskepticisnmu, financuje Moskva. „Hlavním nepřítelem Ruska je jednotná Evropa. Všechny strany, které stojí na pozicích euroskepticismu, jsou financovány z Moskvy", řekl ukrajinský státník v interview pro televizní stanici CNN.


Když dříve ruský prezident Vladimir Putin komentoval akce politických sil, které skepticky přistupují k pokračování členství v Evropské unii, prohlásil, že „Rusko chce rozmlouvat se silnou Evropou".

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov rovněž prohlašoval, že Moskva má zájem na tom, aby Evropská unie byla i nadále významnou ekonomickou silou.

Samotný termín euroskepticismus se objevil v roce 1971 ve Velké Británii mezi odpůrci členství země v Evropské unii. Od té doby se termín rozšířil i do mnoha dalších evropských zemí.

Euroskepticismus se začal projevovat se vzrůstající silou po rozhodnutí opustit Evropskou unii, které Velká Británie přijala v rámci národního referenda.

Takové strany jako Národní fronta ve Francii, Strana svobody v Rakousku, Alternativa pro Německo a dánská Lidová strana získávají v poslední době značnou podporu voličů na pozadí zklamání Evropanů ze zahraniční i vnitřní politiky Bruselu.