Venezuelská ministryně zahraničních věcí Delcy Rodríguezová obvinila USA, že šíří násilí po zeměkouli. „USA jsou největším vývozcem násilí na světě, mají přibližně 800 vojenských základen po celém světě, jejichž udržování stojí přibližně 100 miliard dolarů ročně", uvádí portál Noticias24 slova Rodríguezové během jejího vystoupení na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Podle slov Rodríguezové tvořily v roce 2015 celkové světové výdaje na vojenské potřeby 1,7 trilionu dolarů.

„Z této částky pouze USA utratily třetinu na financování válek a imperialistických agresí (600 milionů dolarů)", řekla venezuelská ministryně.

Zkritizovala také kapitalistický model ekonomiky, který údajně nedovolí národům se rozvíjet, vytváří hlubokou nerovnost a ohrožuje samotnou existenci planety a lidí.

Jménem venezuelského lidu Rodríguezová vystupovala za zrušení okupace Palestiny ze strany Izraele a za nutnost uznání Palestiny jako suverénního státu ze strany OSN.

Jak uvádí kanál Globovision, před svým vystoupením na Valném shromáždění se Rodríguezová setkala s generálním tajemníkem OSN Pan Ki- munem, který řekl, že OSN podporuje úsilí o navázání dialogu mezi vládou země a opozicí.