Americký analytický institut Center for European Policy Analysis (CEPA) přestal spolupracovat s americkou novinářkou Anne Applebaumovou, manželkou bývalého ministra zahraničních děl Polska Radosława Sikorskiho po uveřejnění jejího článku o letecké katasrofě u Smolenska. Infromuje o tom Rádio Polsko. V textu, uveřejněném 19. září v novinách Washington Post, Applebaumová kritizuje verzi, uváděnou Varšavou, o tom, že v pádu letadla je vinno Rusko.


Upozorňuje na záznamy černých skříněk prezidentského letadla Tu-154 a tvrdí, že v kabině pilota se nacházel velitel polských vzdušných sil Andrzej Błasik.

Právě on, podle názoru novinářky, se obrátil na piloty se slovy: „Nebojte se, vy to dokážete“ a požadoval, aby prezidentské letadlo přistálo, nehledě na špatné počasí a varování ruských dispečerů.

Polský prezident Andrzej Duda, který byl na návštěvě v USA u příležitosti zahájení 71. zasedání Valného shromáždění OSN, řekl, že úvahy Applebaumové „nemají nic společného se skutečností“.

„Škoda, že všeobecně uznávaná novinářka šíří nepravdu“, řekl prezident.

P odle slov předsedkyně OBSE pro otázky svobody médií Dunji Mijatovićové „situace každopádně podrývá nezávislost veřejného vysílání v Polsku“.