Americké ozbrojené síly nejsou připraveny klást odpor stejně silné hrozbě – takové, jako je Rusko nebo Čína, uvádí The National Interest s odkazem na zasedání Výboru senátu pro věci ozbrojených sil USA. Se slovy o nízké bojové připravenosti ozbrojených sil USA vystoupili na zasedání velitelé štábů několika druhů vojsk. Náčelník pozemních vojsk Mark Milli řekl, že jeho stanovisko „se nezměnilo" — stále se domnívá, že jemu podřízené struktury nemají dost zdrojů a zkušenosti k tomu, aby mohly realizovat bezpečnostní strategii a nevystavovat se příliš vysokému riziku.


Milli hovořil na toto téma už na jaře, během svého vystoupení na zasedání analogického výboru ve Sněmovně reprezentantů USA. Tehdy řekl, že bojová pohotovost americké armády klesá kvůli snižování rozpočtových výdajů, válek v Iráku a v Afghánistánu a nutnosti bojovat proti terorismu.

Náčelník štábu amerického vojenského námořnictva admirál John Richardson na zasedání v senátu řekl, že námořní flotila má stejné problémy jako pozemní vojsko.

„Jestliže se zapojíme do jednoho z takových konfliktů, vyhrajeme ho, ale bude nám to trvat mnohem déle, než bychom chtěli, a přijde nás to mnohem dráž — v přepočtu na dolary i vojenské ztráty", řekl.

Náčelník štábu námořní pěchoty David L. Goldfeyn zhodnotil bojovou připravenost jemu podřízených ozbrojených sil vyrovnaněji, ale celkově souhlasil se svými kolegy.

Vysvětlil, že američtí vojáci narazí na vážné riziko, jestliže se budou připravovat k jedné velké regionální válce a přitom už budou zataženi do jiného konfliktu, současně s tím narazí na nutnost zajistit jadernou bezpečnost země a bránit její území.

„Ale jít takovou cestou není třeba", vysvětlil.

Zdroj:  nationalinterest.org