Člověk sám za klimatickou změnu nemůže a svět má daleko větší problémy než nějaké „globální oteplování“, řekl bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Klima se měnilo po miliardy let,“ řekl v Institu de l’enterprise ve středu podnikatelským vůdcům Sarkozy, který opět kandiduje na prezidenta. „To, že se Sahara změnila na poušť, není přeci kvůli průmyslu.“


„To musíte být hodně arogantně pyšní na to, co je člověk, abyste uvěřili, že měníme klima.“

Tento bývalý francouzský prezident však změnil názor; ještě v roce 2007 varoval, že „klimatickou změnu nemůžeme ignorovat,“ ale i přes toto prohlášení francouzská média hlásí, že během svého prezidentství o „globálním oteplování“ mluvil zřídka.

Toto je poprvé, kdy je k „člověkem způsobené klimatické změně“ otevřeně skeptický.

Je zajímavé, že Sarkozy kandiduje na prezidenta uprostřed extrémního vzedmutí odporu vůči prezidentovi Francois Hollandovi za to, že Francii vyzval, aby přijala islám.

V Sarkozyho prohlášeních se projevuje, jaký vliv už má Donald Trump na světovou politiku; Trum, který je sám skeptik, předvedl i dalším politickým kandidátům, že otevřeně zpochybňovat „globální oteplování“ protlačované politiky a vládou financovanými vědci není zas až tak nebezpečné.

„Sarkozy teď už vidí ten oceán hlasů stoupající, když se promlouvá proti politické korektnosti,“ hlásí JoNova. „Spatřil ten nárůst Marine Le Pen a Donalda Trumpa.“

„Hra se změnila.“