USA jsou připraveny odeslat do východní Evropy dodatečnou obrněnou brigádu, která bude sestávat ze 4200 vojáků, prohlásil viceprezident USA Joe Biden, jenž navštívil Rigu. „Jsou připraveny odeslal do východní Evropy dodatečnou obrněnou brigádu, to je 4200 vojáků," řekl Biden. Podle jeho slov se štáb brigády bude nacházet v Polsku. Také zdůraznil, že zesílení sil NATO v regionu je největší od momentu konce studené války.


Velitel ozbrojených sil NATO generál-poručík Ben Hodges minulý týden prohlásil, že americký batalion přijede do Polska v dubnu roku 2017 v rámci zesílení východního křídla aliance.

Na uplynulém summitu NATO ve Varšavě bylo rozhodnuto o bezprecedentním zesílení východního křídla aliance. Aliance se chystá už v roce 2017 rozmístit v Pobaltí a Polsku čtyři mnohonárodní bataliony.

Stálý představitel Ruska při alianci Alexandr Gruško prohlásil, že rozhodnutí NATO mění země východní Evropy na prostor pro rozvíjení vojenských kapacit. Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov dříve řekl, že Moskva se nebude zaplétat do konfliktu s USA, NATO a EU, do kterého je vtahována a dokáže v každém případě zajistit bezpečnost jak země samé, tak i svých občanů.

Zdroj: stripes.com