Ani před hlasováním o Brexitu nesdílela EU s Ukrajinou její touhu připojit ji ke svému bloku a teď už konečně může tuhle záležitost poslat do spalovny odpadu. Mezitím se však touha připojit se k EU stala úhelným kamenem politiky současné kyjevské vlády; a toto oslabení Evropské unie může podvracet jak proevropský kurz této země, tak i legitimitu její vlády. Po britském referendu o odtržení od EU, Brexitu, které proběhlo v červnu 2016, se aktivity EU zaměří na domácí záležitosti.


To znamená, že společné projekty EU a Ukrajiny půjdou do spalovny odpadů, což ekonomické a politické situaci v této zemi ublíží, ohlásila firma geopolitického zpravodajství Stratfor.

Analytici Stratforu věří, že ukrajinské úřady ztratí podporu evropských států a „evropská budoucnost“ Ukrajiny je zpochybněna nejistotami, které do EU vnesl Brexit.

„V letech po povstání Euromajdan se úhelným kamenem administrativy vedené ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a ministerským předsedou Volodymyrem Grojsmanem stala ekonomická integrace s Evropskou unií,“ připomínají specialisté Stratforu.

Z ekonomického hlediska by mohl mít Brexit i vážné dopady na Ukrajinu. Británie je druhou největší ekonomikou EU, na kterou v roce 2015 připadalo více než 40% ukrajinského exportu.

„Ač samotná Velká Británie je pro Ukrajinu jen 11. největším obchodním partnerem, tak bilaterální obchod mezi těmito dvěma zeměmi byl v uplynulém roce pořád ještě vyšší než 2 miliardy $,“ uvádí analytici Stratforu. A po odchodu Británie z EU nebude tato země nijak vázána asociační dohodou EU s Ukrajinou. Navíc si experti Stratforu myslí, že odchod Británie z EU urychlí fragmentaci EU, přičemž Británie byla jednou ze zemí, která podporovala sankce proti Rusku.