Otevření korespondenčního centra agentury Sputnik v Edinburghu doslova “urazilo” přední media Velké Británie, píše novinář Gordon MacIntyre-Kemp v článku pro skotské noviny The National. Britské noviny prohlásily ruskou agenturu za „státní hlásnou troubu stále více nekompromisního režimu Vladimira Putina" a „hlas Kremlu".


Podle názoru autora článku jsou podobné výroky „pouhou propagandou", jelikož britští novináři se nepokusili „navrhnout objektivní analýzu událostí".

„Možná by je měl někdo upozornit na to, že Světová služba BBC vysílá ze 74 center po celém světě (to je dvakrát více než Sputnik) a rozšiřuje názory Spojeného Království na události ve světě, což by kritici klidně mohli nazvat propagační činností", uvádí se v článku.

MacIntyre-Kemp uvádí, že Sputnik skutečně bude vysílat jiný názor na světové události, odlišný od názorů BBC nebo Fox News. Přitom část reportáží bude věnována samotnému Skotsku — a budou je připravovat „mimořádně talentovaní" občanští žurnalisté.

„BBC nemá monopol na pravdu — a pravda spočívá v tom, že vysílání světových událostí Sputnikem není mnohem tendenčnější ani zaujatější než vysílání těchto zpráv jinými organizacemi", dochází k závěru novinář.

Zdroj: thenational.scot