Filipínský prezident Rodrigo Duterte oznámil, že země může vystoupit z OSN, v odpovědi na kritiku ze strany organizace za stále častější vraždy páchané během policejních akcí v rámci programu boje s narkomanií, uvádí agentura Reuters. Ve čtvrtek odborníci OSN na lidská práva odsoudili metody filipínské vlády, vyzvali ji, aby zamezila bezdůvodné vraždy a zrušila tresty smrti podezřelých, v jejichž případě nebylo provedeno soudní řízení v plném rozsahu.


Duterte prohlásil, že úmrtí nemají souvislost s jednáním policie, a vyzval OSN, aby provedla pečlivější vyšetřování událostí. Prezident zkritizoval organizaci a její členy, včetně nejbližšího filipínského spojence — USA, a řekl, že OSN neplní svou funkci a „stará se о hromádku kostí zločinců".

„Nechci vás urazit. Ale je možné, že se prostě budeme moci oddělit od OSN. Proč máme poslouchat takové hlupáky?", řekl během svého televizního vystoupení.

Duterte také připomněl možnost vytvoření alternativní mezinárodní organizace, do níž bude pozvána Čína a další státy.

Prezident Rodrigo Duterte nаvrhuje rozsáhlý boj proti drogově závislým lidem a také proti distributorům drog. Agentura uvádí, že od chvíle, kdy on nastoupil do funkce, bylo zabito kolem 900 lidí spojených s drogami.