Holandská Strana Svobodných pracuje na projektu referenda o vystoupení této země z EU. Strana Svobody, tj. třetí nejsilnější politická partaj v Holandsku, připravuje projekt referenda podobného Brexitu. V případě odchodu země z EU mají v Haagu v úmyslu zlepšit vztahy s Moskvou a zrušit protiruské sankce, řekl novinám Izvestija vůdce této strany Geert Wilders.


„Blahobyt naší země závisí na naší autonomii a na možnosti přijímat naše vlastní rozhodnutí. Události posledních měsíců ukázaly, že bychom záležitost referenda o členství v EU měli řešit co nejdříve. Brusel nám nesmí diktovat, s kým bychom měli mít ekonomické a politické vztahy. Obnova vztahů s Ruskem je pro tradičně obchodnickou zemi, jako je Holandsko, prioritou. Oba naše státy po celá staletí přes všechny konflikty nacházely prospěch ve vzájemné spolupráci. A tak je dnes zrušení protiruských sankcí nezbytnou předběžnou podmínkou pro naši budoucí prosperitu,“ řekl Wilders.

Tento politik vysvětloval, že odstranění protiruských restriktivních opatření má přímou spojitost s nezávislostí Holandska. Podle něj, i kdyby parlament hlasoval pro takový dokument, tak by to stejně situaci v právním smyslu nezměnilo – neboť v Unii funguje princip nadřazenosti práva EU nad národním právním systémem.

„Brusel si přijímá rozhodnutí čistě ve svém vlastním zájmu a nikoho dalšího neposlouchá. A EU je přerůstající monstrum, které usilovně dobývá další území a vykrádá naše sociální systémy, okrádá nás o identitu a o demokracii. Jakékoliv rozhodnutí musí mít zabezpečený právní status jen nezávisle na EU. Staneme se tak ekonomicky silnější, čehož dosáhneme i prostřednictvím vztahů a obchodů s Ruskem,“ uvedl Wilders.