The National Interest uvádí, že v červenci zřejmě ruské bezpilotní letadlo narušilo izraelský vzdušný prostor. Poté, kdy obdrželi ujištění od ruské strany o tom, že bezpilotní letadlo jí nepatří, izraelští vojáci se rozhodli ho sestřelit. Ale ani jedna ze tří vystřelených raket cíl nezasáhla a letadlo uletělo do vzdušného prostoru Sýrie. „Když Izrael začíná střílet po ruských letadlech, je největší čas se znepokojovat", píše The National Interest. Vydání uvádí, že minulý měsíc se izraelská vojska pokusila sestřelit údajně ruské bezpilotážní letadlo.


To je první případ, kdy izraelská vojska zahajují palbu po ruských ozbrojených silách, působících v Sýrii. Podle informace časopisu letadlo přeletělo syrsko-izraelskou hranici v oblasti Golanských výšin a kroužilo nad družstevními farmami blízko města Kirjat Šmona.

Mimochodem, izraelští vojáci měli dost rozumu, aby se nejdříve spojili s ruskou stranou prostřednictvím horké linky, vytvořenou speciálně kvůli tomu, aby nedocházelo k pohraničním incidentům. Během 20 minut bylo uskutečněno sedm telefonátů, ale ruská strana pokaždé odpověděla, že ani jedno její bezpilotážní letadlo nepřeletělo izraelskou hranici.

V té době Izrael stanovil, že bezpilotní letadlo mu určitě nepatří, a proto zbyla pravděpodobnost, že jeho majetelem je Hesbolláh. Tehdy byly proti němu vypuštěny dvě rakery Patriot. Kromě toho, do vzduchu vzlétly dva F-16, z nichž jeden také vypustil raketu proti bezpilotnímu letadlu. Ale ani jedna raketa nezasáhla cíl a bezpilotní letadlo odletělo do vzdušného prostoru Sýrie.

Později izraelská média uvedla, že letoun byl ruským. The National Interest uvádí, že Rusko má i tak mnoho problémů v Sýrii a toto narušení vzdušného prostoru určitě nebyla provokace.