Pouhé dva týdny před zahájením olympijských her v Rio de Janeiro zatkla brazilská policie několik osob podezřelých z příprav na teroristické útoky. Podle brazilské federální policie bylo deset podezřelých zadrženo ve městech São Paulo a Paraná. Měli plánovat "útoky ve stylu Orlanda a Paříže". Pro tento úkol si obstarávali zbraně.


Podle policie byli objeveni díky komunikaci na sociálních sítích, kde vyzývali k teroristickým útokům během olympijských her.

Podle brazilského ministra Alexandre de Moraes, zatýkání probíhalo v několika brazilských státech. O přípravách na teroristické útoky informovaly brazilské zpravodajské portály Epoca, Globo a Folha.

Údajná buňka Islámského státu byla založena pod jménem Ansar al-Khilafah Brazílie (Příznivci chalífátu v Brazílii). Členové buňky zveřejnili mapu Brazílie pod praporem ISIS.

Buňka vyzvala své stoupence, "osamělé vlky" , aby zabíjeli lidi během olympijských her.

Získejte zbraně nebo způsobte dopravní nehodu, je výzva buňky na internetu ke svým příznivcům.

Ansar al-Khilafah Brazílie vyzval své příznivce přes sociální sítě k útokům prováděných ve veřejné dopravě , napadení nožem, jedem. Teroristé uváděli i bizarní plány jako je například vybavení dronů noži a kamerou s tím, že videa by byla zveřejněna po spáchání útoků.

Útok v Nice je znepokojující, poučili jsme se z tohoto útoku. Přehodnocujeme bezpečnostní opatření, provádějí se zvýšené kontroly osob a zvyšujeme úroveň zabezpečení, uvedl Raul Jungmann, brazilský ministr obrany.

Olympijské hry v Rio de Janeiro začínají 5. srpna. K ochraně sportovců a diváků bude nasazeno 47.000 policistů a 38.000 vojáků. Během her se očekává návštěva půl milionu turistů.

Zdroj: pz.cz epoca-globo.com