Když je Evropa v průšvihu, obrací se všichni na Angelu Merkel, aby to vyřešila. Ale německá kancléřka často sedí na zadku do poslední minuty a pak udělá jen to naprosté minimum, aby se to vůbec ještě hýbalo. Od šoku z minulého měsíce s odhlasováním odchodu z Evropské unie v britském referendu, jsou všechny oči upřeny na Berlín, aby ukázal cestu z ohrožení, ve kterém se těch zbývajících 27 členů ocitlo.


Nejmocnější a nezkušenější vůdkyně kontinentu Merkelová jako obvykle vyčkává a nechává ty kolem, aby si vyříkali svoje rozmíšky, aniž by hnula brvou v náznaku, co asi chce, než si tento týden odjela na třítýdenní letní oddych.

Hlasy v Británii byly sotva sečteny, když její vicekancléř Sigmar Gabriel, vůdce centro-levicových sociálních demokratů spolu s presidentem Europarlamentu Martinem Schulzem přispěchali s 10 bodovým plánem na „znovuzaložení“ Evropy.

Během lamentací nad tím, že čím dál více občanů pochybuje o schopnosti Evropy zajistit lepší budoucnost, volali po ještě federálnější Evropě s Evropskou komisí jako její vládou a s flexibilnější k růstu přívětivější ekonomickou politikou odvracející se od úsporných opatření směrem k investicím do „průmyslové renezance“.

Ministr financí Wolfgang Schauble ale všechny tyto nápady rychle sestřelil se zavrhnutím jakékoliv potřeby ekonomiku stimulujících výdajů s ujištěním, že jeho cíl jsou přeci vyrovnané rozpočty do roku 2020, a to v době, kdy mnozí v Evropě Německo prosí, aby si půjčovalo ty bezúročné peníze a mohutně je investovalo do infrastruktur.

Odmítl, že by země s přebytkem jako Německo, které má gigantický přebytek na běžném účtu osmi procentních bodů HDP, měla pomáhat chudším deficitním zemím se napravit většími výdaji do veřejných investic a do posílené spotřeby.

Schauble navíc o těch, co volají po velkém federalizačním skoku vpřed s další integrací, tvrdí, že jim nedošlo, že to je rozčarování veřejnosti nad EU, co živilo britské hlasování a co táhne nacionalistické euroskeptiky jinde v Evropě.

Spíše než dávat více pravomocí Bruselu, řekl tento konzervativní veterán, který kdysi prosazoval federální „jádro Evropy“, je čas pro národní vlády, aby vzaly věci více do vlastních rukou, neboť Komise svůj job nezvládá.

To Schauble blokuje další kroky směrem ke sdílení rizika v eurozóně vytvořením systému pojištění vkladů Evropské banky a fiskální zarážky pro tuto měnovou oblast s jednotným fondem řešení, co by pomohl zhrouceným bankám se z toho vymotat.

Tomuto 71 letému ministru financí se rovněž povedlo brzdit jakékoliv ulehčení z dluhů pro Řecko, dokud nebude po zářiových německých volbách příští rok a manévroval se zpožďováním veřejné pomoci churavějícím italským bankám s tvrzením, že tam žádná akutní krize není.