Pár se objevil před soudem, aby se zodpovídal z obvinění z podněcování, protože muž zřídil facebookovou skupinu, která byla „nepřátelská k uprchlíkům“. Peter M. asi před rokem na Facebooku založil tajnou skupinu zvanou AFB (Anti-uprchlické hnutí). Jako u tajné skupiny lidé, kteří nebyli jejími členy, nemohli obsah vidět. On a jeho žena Melanie byli administrátory této Facebookové skupiny, takže se oba objevili před soudem s obviněními z podvracečství.

Zločinné zakladatelské prohlášení Facebookové stránky se předčítalo v soudní síni. Stálo v něm, jak to sepsal Peter M.: „Válka a ekonomičtí uprchlíci zaplavují naši zemi. Přináší teror, strach, zármutek. Znásilňují naše ženy a ohrožují naše děti. Skoncujme s tím!“

Tomuto případu předsedající soudce Lukas Neubeck, řekl, že tato skupina na své Facebookové stránce ve skutečnosti měla i obrázek německé vlajky, což mu potvrzovalo, že je to pravicová skupina.

Do dvou měsíců po svém vytvoření se k této skupině přidalo 900 členů. Merkur prozradil, že krátce nato, na tuto skupinu narazili jiní a ohlásili ji Facebookovým administrátorům. Facebook přezkoumal aktivity vystavované v této skupině a nenašel v tom žádný problém. Anonymní uživatelé nešťastní, že Facebook nepřistupuje k dalším krokům, se tedy obrátili na policejní stanici v Lübecku. Tamní policisté vypátrali, že tato internetová aktivita vede k počítači ve Vierkirchenu v okresu Dachau v Bavorsku.

Při razii v bytě tohoto páru kriminální vyšetřovací útvar ve Furstenfeldbrucku zabral jejich výpočetní pomůcky a digitální úložiště.

Před soudem stanuli Peter M. a Melanie s 10 letým synem, co seděl své matce na klíně, a ten pár neměl nikoho, kdo by je právně obhajoval. Obhájce před procesem rezignoval.

Peter M. v soudní síni v Dachau řekl:

„Copak nemohu projevit ani trochu kritiky uprchlíků, aniž bych byl nazván nacistou.“

„Chtěl jsem jen vytvořit diskusní fórum, kde si lidé mohou vyříkat své názory na uprchlíky.“

Peter M. dodal, že opakovaně členy této skupiny kontroloval, a když měl některý radikální příspěvky, tak Peter M. zařídil jejich smazání.

Soudce Neubeck, káraje tento pár, řekl: „Popisy této skupiny vykazují série generalizací s jasným pravicovým pozadím.“

Soudce odsoudil Petera M. k devíti měsícům odnětí podmíněně. Melanii nařídil zaplatit pokutu 1 200 € (32 500 Kč).

„Doufám, že je vám jasná závažnost této situace. Jestli na této lavici přede mnou stanete ještě jednou, půjdete do vězení,“ varoval je soudce Neubeck.

K procesu došlo uprostřed celonárodních razií německé Spolkové policie (BKA) na „verbální radikalismus“. Tento týden policie zahájila celonárodní razii do domovů lidí podezřelých z vystavování xenofobních a proti masové migraci zaměřených příspěvků na internet.

Když president BKA Holger Münch vysvětloval, proč jsou „nenávistné“ příspěvky pro policii BKA prioritou, tak řekl, že útoky na ubytovny migrantů jsou důsledkem „radikalizace“ na sociálních médiích.

Zdroj: breitbart.com