Zatímco se pozornost zaměřená na Islamistický stát v posledních měsících přesunula k zámořským aktivitám této teroristické organizace, včetně ISIS inspirovaných teroristických aktivit jak v USA, tak v Evropě, tak válka nad Islamistickým státem pokračuje, a snad nikde více než na obloze nad jím kontrolovaným územím v Sýrii a Iráku mezi letectvy USA a Ruska. Jak minulý týden referoval LA Times, ruské válečné letouny udeřily na Pentagonem podporované syrské bojovníky sériemi náletů z počátku tohoto týdne, a to údajně bez ohledu na několik varování od US velitelství během toho, co „američtí vojenští činitelé označili za nejprovokativnější čin od loňského počátku moskevské kampaně v Sýrii.“


Tyto nálety zasáhly základnu u jordánských hranic daleko od oblastí, kde byli Rusové před tím aktivní, a zaměřily se na USA podporované síly bojující s militanty Islamistického státu. K těmto náletům došlo na druhé straně země, než kde probíhají obvyklé ruské operace u Tanfu, tj. u města u průsečíku hranic Jordánska, Iráku a Sýrie. Ruský nálet zasáhl malou základnu rebelů k umisťování sil a techniky v pusté neobydlené oblasti u hranice. Bylo tam asi 180 rebelů jako součást pentagonského programu výcviku a vybavení bojovníků proti Islamistickému státu. Když udeřil první nálet, volali rebelové US velitelské centrum v Kataru, odkud Pentagon diriguje každodenní leteckou válku proti Islamistickému státu.

Jak dodává Moon of Alabama, přilétly US tryskáče a ruské tryskáče odletěly. US tryskáče odletěli k doplnění paliva, načež se ruské tryskáče zase objevily a zase udeřily. Údajně byli zabiti dva USA zastupující bojovníci a 18 zraněno.

Vypadá to však, že na tomto posledním oživení hrátek mezi USA a ruskými letouny toho bude o něco více. Podle Daily Beast se USA a ruské bojové tryskáče 16. června nad Sýrií nekrvavě „střetly“, když se američtí piloti pokoušeli a ruské bombardování USA podporovaných rebelů v jižní Sýrii u hranice s Jordánskem zastavit, ale nezvládli to.

Ta blízká setkání letounů jen podtrhují, jaký v Sýrii na nebi vypukl chaos, když se tam kříží zájmy ruské koalice a USA vedená koalice, kde každá vrhá bomby na podporu jiných frakcí v této pětileté občanské válce.

Ten skoro střet rovněž zdůrazňuje to eskalující se riziko, že by se americké a ruské síly mohly do sebe nad Sýrií opravdu pustit, čímž by potenciálně zažehly daleko širší konflikt mezi vůdčími světovými jadernými mocnostmi.

Aby bylo jasno, dalo se to čekat a my jsme na to poukazovali už loni v září, když jsme poprvé referovali o příletu US letecké podpory do Sýrie, tak už jsme spekulovali, že je jen otázkou času, než mezi těmi dvě mocnými „skupinami vzdušné podpory“ dojde k „incidentu“. Toto vypadá na první takový „blízký střet“, když pomineme dramatický incident z loňského listopadu, v němž F-16 člena NATO Turecka sestřelila ruský Su-34 – prý po vletu do tureckého vzdušného prostoru.

Jak dodává Beast, „střet“ začal, když nejméně dva dvoumotorové bombardéry Su-34, jedny z nejpokročilejších válečných letounů Moskvy, zaútočily na to, co Pentagon označil za „pohraniční posádku“ ubytovávající asi 200 USA podporovaných rebelů v At Tanfu na syrské straně syrsko-jordánské hranice. Tito rebelové byli „nápomocni operacím proti ISIL v této oblasti,“ uvedl 18. června Pentagon, když k označení ISIS použil alternativní akronym.

Spojené státy se svými spojenci v Sýrii jasně nálet neočekávali. Rebelové v At Tanf jsou zapojeni do té křehké dohody o zastavení palby mezi silami rebelů a režimem syrského presidenta Bashara Al Assada – a širším ruským vojenským kontingentem podporujícím Al Assada. Los Angeles Times referoval, že ruské letouny předtím nad At Tanfem aktivní nebyly.