Letectvo USA je připraveno zabezpečit bezletové zóny v Sýrii, k tomu ale musí dostat možnost sestřelovat ruská letadla, která létají na nebi této země, prohlásil americký generál David Goldwin. Při vystoupení ve výboru o ozbrojených silách senátu USA, kdo probíhá jeho potvrzení na pozici náčelníka štábu letectva, generál řekl, že pro zavedení bezletové zóny jsou nutné tři podmínky. Jako první uvedl možnost sestřelovat všechna letadla, které ji budou narušovat.


„Jelikož IS (Islámský stát, zakázaný v Rusku) nemá letadla, tak to znamená, že musím mít dovoleno sestřelovat ruská a syrská letadla," upřesnil Goldwin.

Zadruhé, dodal, letectvo musí mít jasno v tom, jaké úkoly stojí „na zemi" v bezletové zóně. Pro řešení úkolu návratu běženců a poskytnutí humanitární pomoci musejí existovat „místní síly", které budou kontrolovat situaci „na zemi", jelikož letectvo to dělat nemůže.

Takže je nezbytné rozdělit, podle jeho slov, úsilí mezi bezletovou zónou a operaci proti teroristům. „Pokud budeme mít odpovědi na tyto tři otázky, tak to můžeme udělat (zabezpečit bezletovou zónu)," řekl Goldwin.

Dále souhlasil s tím, že vytvoření této zóny bude mít efekt na ochranu občanů před bombardováním.

V Bílém domě dříve vystoupili proti vytváření bezpilotních zón v Sýrii. „To bezpochyby bude vyžadovat zapojení pozemních sil, což, podle přesvědčení prezidenta (USA Baracka Obamy), neodpovídá zájmům naší národní bezpečnosti," prohlásil na brífinku tiskový mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

USA a syrská opozice pravidelně obviňují syrskou vládu z bombardování mírumilovných občanů. Ta pro změnu hovoří o tom, že cílem útoků jsou teroristé.