Na schůzce s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko bude muset odpovědět na rozmístění amerických PRO v Rumunsku. Komentoval rovněž proces urovnání situace v Donbasu a vztahy s Tureckem. …


 

O rozmístění americké PRO v Rumunsku

Vladimir Putin v průběhu konference informoval o tom, jak může být „změněn účel" zařízení PRO v Rumunsku.

„Horší ale je, že do těchto kompaktních zařízení mohou být umístěny útočné komplexy, útočné rakety, a to velmi rychle. A ty mají dolet 2400 kilometrů. A vyměnit jednu raketu za druhou se dá velmi snadno. Stačí jen vyměnit programové zabezpečení. Nikdo si toho ani nevšimne. Dokonce i Rumuni", podotkl ruský prezident.

Putin zdůraznil, že v tomto případě bude Rusko nuceno reagovat patřičným způsobem. „Jestliže včera byly části Rumunska, které prostě nevěděli, co je to být na mušce, pak nyní budeme muset podniknout určitá opatření, která zajistí naši bezpečnost. Opakuji — jde o odvetná opatření. Odvetná. Neděláme žádné kroky jako první", řekl Putin.

Zdůraznil rovněž, že Rusko nepodnikne žádné konkrétní kroky, dokud neuvidí rakety na sousedním území.

„A takové možnosti máme. Viděli jste, a celý svět viděl naše možnosti, pokud jde o rakety středního doletu, námořní a letecké dislokace. Neporušujeme nic. A také pozemní komplexy, dolet 500 kilometrů. Iskandery se také výborně osvědčily", řekl ruský prezident.