V Británii proběhlo cvičení "evropské armády", kterého se zúčastnilo asi tisíc vojáků z Velké Británie, Švédska, Finska, Lotyšska, Litvy a Irska, píše The Sunday Times. O těchto manévrech se nepsalo v médiích a ministerstvo obrany Spojeného království také v tomto ohledu nevydalo žádná prohlášení. Jak je uvedeno v článku, v předvečer referenda o členství Británie v EU, se úřady rozhodly celou událost zamlčet, protože nechtějí, aby veřejnost věděla o cvičení britských vojáků s evropskou armádou…


Cvičení se zúčastnilo asi 1200 britských vojáků a také asi 300 vojáků ze Švédska, Finska, Lotyšska, Litvy a Irska. Informace o těchto manévrech se objevila na sociálních sítích. Na rozdíl od jiných vojenských cvičení nebylo ministrem ani ministerstvem oznámeno konání cvičení.

Armádní zdroj uvedl pro The Sunday Times, že strategie "mlčení" vůči médiím byla použita z důvodu nadcházejícího referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Stoupenci odchodu Velké Británie z Evropské unie obvinili vládu, že se snaží zakrýt účast britských vojáků ve vojenských operacích, které se konají pod dohledem Evropské unie, a to se děje v době, kdy voliči zvažují zda mají hlasovat pro odchod Velké Británie z EU či nikoli.

Toto není chyba, to je další příklad toho, jak vláda manipuluje ve prospěch setrvání Velké Británie v EU, řekl bývalý britský ministr obrany Liam Fox, ve skutečnosti nechtějí, aby veřejnost věděla, že se podnikají kroky k vytvoření evropské armády, což by bylo nevyhnutelné, pokud budeme i nadále v EU. To je klasický příklad toho, jak EU podkopává NATO duplikací struktur a čerpání omezených zdrojů. 

Zdroj: pz.czthetimes.co.uk