Americké společnosti mají hromadu dluhových problémů, píše web Business Insider. K tomuto závěru dospěli ekonomové S&P Global Ratings Andrew Chang a David Tesher, kteří zanalyzovali finanční ukazatele asi dvou tisíc amerických firem. Analytici poznamenali, že výše neuhašených dluhů stoupla padesátkrát vůči stávající hotovosti. Celková výše dluhů se zvýšila přibližně o 850 miliard dolarů a činí 6,6 bilionu, zatímco se hotovost zvýšila o pouhé jedno procento (o 17 miliard dolarů).


Ještě znepokojivějším ukazatelem je rozdělení dluhů a hotovosti mezi zanalyzované společnosti: vynecháme-li 25 největších majitelů hotovosti, uvidíme, že dluhy stouply v roce 2015 o 730 miliard dolarů, zatímco hotovost klesla o 40 miliard.

„Chang a Tesher nevzpomínají na to, že 1,84 bilionu hotovosti patřící asi dvěma tisícům společností, jejichž ukazatelé uvádějí ve svém příspěvku, znamená největší částku v dějinách. Otázka spočívá v tom, že se horou peněz nedá zamaskovat mnohem větší částku dluhů," poznamenal Business Insider.

Podle mínění ekonomů S&P, je tato statistika způsobena neúměrnými investičními choutkami společností: ve snaze nezaostávat za nástroji, jež nejvíc vynášejí, emitují dluhopisy na financování běžných operací nebo na návrat peněz akcionářům.

Mnozí experti, píše BI, se rovněž domnívají, že to může způsobit vznik další obrovské mýdlové bubliny na trhu cenných papírů.

    Zdroj: businessinsider.com