Přes miliardu lidí na celém světě konzumuje aspartam v jídle a nápojích s důvěrou, že jde o bezpečnou látku. Co už ale pravděpodobně nevědí je, že je zodpovědný za více než 75% stížností na vedlejší účinky, které obdržela americká Správa potravin a léčiv v posledních čtyřech letech. Je zakázaný ve zdravotně zodpovědných zemích po celém světě, a zvláště tam, kde dobře funguje systém národního zdravotnictví. Aspartam je dobře známý pod názvy výrobků jako např. NutraSweet, Equal, Sweet One nebo Spoonful. Je to syntetická kombinace látek, z nichž přibližně 50% tvoří fenylalanin, 40% kyselina asparagová a 10% methanol. Nachází se v mnoha jídlech, nápojích, cukrovinkách, žvýkačkách, vitaminových doplňcích a dokonce v lécích.


Každá ze tří složek aspartamu představuje rozdílná rizika a vede k dlouhému seznamu vedlejších účinků a zdravotních nebezpečí. Dávejte si pozor také na acesulfam draselný (acesulfam K) – jde pouze o jiný název pro tutéž látku.

Původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka, měl ovlivňovat myšlení nepřítele na bojišti a v zázemí měl být roznášen kontaminovanou vodou, dlouho trval spor, zda aspartam schválit jako potravinářské sladidlo.

Fenylalanin: I jedno požití aspartamu zvedá hladinu fenylalaninu v krvi. Jeho vysoká hladina se pak může koncentrovat v částech mozku a je obzvláště nebezpečná pro plod a kojence. Testování a výzkumy aspartamu na krysách nejsou dostatečné pro prokázání jeho bezpečnosti, jelikož fenylalanin hlodavci metabolizují mnohem efektivněji než lidé. Nadměrné množství fenylalaninu v mozku způsobuje pokles hladiny serotoninu, což vede k emočním poruchám, např. k depresi.

Kyselina asparagová: Je považována za excitotoxin, což znamená, že stimuluje neurony v těle do doby, než zemřou. Stejně jako dusičnany nebo glutaman sodný i kyselina asparagová může způsobit nerovnováhu aminokyselin v těle, která vede k narušení fungování neurotransmiterů v mozku, a to může následně vyústit v psychosomatické poruchy, např. bolesti břicha a hlavy, vyčerpanost, náladovost, poruchy spánku a trávení.

Methanol se mění na Formaldehyd: Největší hrozbu při požití aspartamu představuje methanol (dřevěný líh), který se dostává do různých částí těla, v čele s mozkem, svaly, tukem a nervovou tkání, a následně je metabolizován na formaldehyd, který vstupuje do buněk a váže se na proteiny a genetický materiál (DNA). Methanol je nebezpečný neurotoxin a také známý karcinogen. Poškozuje oční sítnici, narušuje procesy DNA a může zapříčinit vrozené vady u dětí.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) doporučuje maximální denní limit příjmu methanolu 7,8 miligramu, avšak už jeden litrový nápoj slazený aspartamem obsahuje přes 50 mg methanolu. Náruživý milovníci „dietních“ výrobků pak mohou zkonzumovat klidně i 250 mg methanolu denně, čímž překračují doporučený limit třicetkrát.

Aspartam mimo jiné způsobuje pocit závratě, bolesti hlavy, změny chování, halucinace, deprese, žaludeční nevolnosti, otupělost, svalové křeče, přibírání na váze, vyrážky, vyčerpanost, podrážděnost, nespavost, zrakové a sluchové problémy, zrychlené bušení srdce, dýchací obtíže, návaly úzkosti, poruchy řeči, ztrátu chuti či paměti a bolesti kloubů – všechny tyto symptomy jsou nápadně podobné těm, na základě kterých se diagnostikuje fibromyalgie nebo roztroušená skleróza. Navíc se mnoho nemocí může požitím aspartamu zhoršit, např. chronický únavový syndrom, mozkové nádory, epilepsie, Parkinsonova nemoc, Alzheimerova choroba, mentální retardace a zvláště cukrovka.

Vrozené vady: Doktor Louis Elsas, profesor genetiky na Emory University, tvrdí, že se fenylalanin může koncentrovat v placentě, kde způsobuje mentální retardaci plodu. Formaldehyd v krevním řečišti těhotné ženy zase může ovlivnit její imunitní systém tak, že vyhodnotí plodovou tkáň jako cizorodou látku a zneškodní ji, což vede k samovolnému potratu. Toto se může stát, ještě než žena vůbec zjistí, že je těhotná.

Je známé, že aspartam způsobuje přibývání na váze: Produkty označené jako „dietní“, „light“ nebo „zero“ s vysokou pravděpodobností obsahují alespoň jedno umělé sladidlo a tím nejpoužívanějším je právě aspartam, který svojí frekvencí předčí i tři rakovinotvorné „S“: sukralózu, sorbitol a sacharin. Téměř všechny dietní nápoje, žvýkačky a cukrovinky obsahují aspartam. Některé značky žvýkaček dokonce obsahují pouze umělá sladidla, která jsou kyselinotvorná. Tělo pak musí vytvářet tukové buňky, aby mělo přebytek kyselin kde skladovat, a to je důvod, proč mnoho lidí pravidelně konzumujících aspartam tloustne.

Přírodní sladidla bez cukru: Xylitol a listy stévie sladké (Ne truvia – ta se sice získává ze stévie, ale zpracovává se složitým chemickým procesem, a tím se z ní stává jen další umělé sladidlo.) jsou přírodní, nemají vedlejší účinky a nepoškozují nervovou soustavu. Efektivní shazování kil ale přichází až s organickou zeleninou a cvičením. Pro svoje dobro se jednoduše vyhýbejte všem „dietním potravinám“ a omezte svůj příjem cukru.

Překlad: naturalmagic.cz

Zdroj: naturalnews.com