Rozhodnutí o svolání Rady NATO-Rusko musí být vykonáváno spolu s Moskvou, řekl ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov. Tak ministr okomentoval vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o tom, že ministři zahraničí zemí NATO rozhodli provést ještě jedno setkání na úrovni velvyslanců do summitu aliance ve Varšavě, který proběhne 8. a 9. července.

¨


„Na základě čeho to řekl? Rada NATO-Rusko pracuje na základě konsenzu. Pokud to chtějí projednávat, tak ať jednají s námi a nelezou k mikrofonu," řekl Lavrov žurnalistům.

Člen veřejné rady při Ministerstvu obrany Ruska, hlavní redaktor magazínu Národní obrana Igor Korotčenko dříve pro RIA Novosti prohlásil, že nápad uskutečnit schůzku do summitu je pravděpodobně zastírací manévr, jenž má zahladit znepokojení Moskvy z rostoucí aktivity aliance u hranic Ruska.

„Očekává se, že na nastávajícím summitu NATO ve Varšavě budou přijata nová rozhodnutí spojená s rozvíjením nové infrastruktury aliance v blízkosti ruských hranic (Litva, Lotyšsko, Estonsko, Polsko). Jedná se o nová vojenská letiště, základny, sklady zbraní a vojenské techniky pro mobilizační rozvětvování, vojenská velitelská řídicí centra," řekl.

Korotčenko zdůraznil, že dialog na linii NATO-Rusko si zachovává svoji důležitost, není ovšem cílem sám o sobě, pokud z praktického hlediska Moskvě nic nepřináší.