Obyvatelům Belgie budou rozdány tablety obsahující jod, které mohou snížit vliv radiačního záření na lidský organismus, uvedl deník Libre Belgique s odkazem ministryni zdravotnictví Maggie De Block. Podle publikace, federální vláda rozšířila z 20 na 100 km zónu protiradiaktivní preventivní distribuce tablet v osadách sousedících s jadernými centry. Vzhledem k umístění jaderných elektráren v belgickém Valonsku a Flandrech se v potenciálně nebezpečném prostředí ocitlo prakticky veškeré obyvatelstvo království.


Německo vyzvalo belgickou vládu, aby dočasně pozastavila provoz třetího jaderného reaktoru v belgických Flandrech a druhého energobloku jaderné elektrárny Tihange ve Valonsku až do té doby, dokud nebudou předloženy důkazy o jejich bezpečnosti. Nedávno  to požadovalo Nizozemsko a Lucembursko, připomněla agentura RIA Novosti.

Požadavky sousedních zemí byly vyvolány obavami v souvislosti s řadou technických incidentů v belgických jaderných elektrárnách, které vedly k automatickému odstavení reaktoru, a také v souvislosti se stavem některých ocelových nádob.

Belgická Federální agentura pro jadernou bezpečnost, si pospíšila ujistit orgány sousedních zemí, že reaktory belgických jaderných elektráren splňují nejpřísnější požadavky na bezpečnost. Nicméně tablety s jodem svědčí o okřídleném „jistota je jistota“. Nicméně zástupci Zelených reagovali, že je sice pěkné rozdat tablety, ale "tím, že se rozdají prášky, se jaderné riziko nesnižuje". 

V souvislosti s havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 se belgické orgány  rozhodly uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2025.

Zdroj: pz.czlalibre.be