Američané tento krok pochválili. Například americký velvyslanec v Kyjevě Geoffrey R. Payett to označil za  „velký krok kupředu". Ve své podstatě ale ukrajinská vláda přistoupila na zrušení dotace a na zvýšení tarifů zemního plynu pro obyvatelstvo, jakožto podmínky další půjčky od "dobrotivého" Mezinárodního měnového fondu. Zvýšení cen oslaví Ukrajinci 1. května. Lidé budou muset zaplatit 6.879 hřiven (275 dolarů) za tisíc metrů krychlových. 


Jak to komentoval tisk, postoj vlády v tomto scénáři lze popsat jednou větou: něco se muselo dát za půjčku MMF. Nový Grojsmanův kabinet je připraven přijímat řešení, která se před týdnem dokonce zdála  být  sebevražedná. Jak sám premiér prohlásil tato cena je „průzračná a pochopitelná každému Ukrajinci“. Průzračná snad, ale pochopitelná pro i tak už ztrápené obyvatelstvo? Asi by se měli řídit slovy bývalé americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, aby nespokojení Ukrajince navštívili Libérii a pak by byli rádi, že žijí na Ukrajině.

Opoziční vůdkyně Vlasti Julija Tymošenková reagovala na televizi 112 slovy, že Grojsmanova vláda obelhává ukrajinský lid a že si dovoluje hrubost, které se neodvážil ani Jaceňuk.

Zároveň se tím  totiž zvýší o 60 procent cena tepla v bytech. A to nemluvě o tom, že již od 1. března se navýšily ceny elektřiny o 25 procent a během nejbližšího období se její cena plánuje zvýšit ještě dvakrát. Takže se ceny energií pro ukrajinské obyvatelstvo celkově od roku 2014 zvýší zhruba o 300 až 400 procent.

Je třeba si uvědomit že i po mírném zvýšení minimální mzdy (na 600 hřiven) a penzí (na 1247 hřiven) jsou i reálné průměrné mzdy velmi nízké (okolo 160 dolarů za měsíc), postižené inflací – loni na úrovni 43 %.

Zdroj: pz.cz