Ovčák jménem Pero ušel téměř 400 kilometrů na cestě z Walesu do Anglie, aby se vrátil do svého prvního domova, píše BBC.  Na začátku března vlastníci ovčáka, rodina Jamesových z waleské obce Penrhyncoch, odeslali Pera na pracovní cestu do anglického Cockermouthu — místní farmář potřeboval pomocníka a vlastníci psa předpokládali, že Pero si výborně poradí s úkolem pastýře.


Jejich předpoklad se ale ukázal být mylným — ovčákovi se nelíbil ani nový domov, ani nová práce. Jednoho dne se pes rozhodl utéct z výběhu, vyskočil na pole a zmizel. Vlastníkům dali zprávu, že Pero zmizel, ovšem celkem za dva týdny se pes objevil na prahu vlastního domu.

„Byli jsme v šoku a pes začal šílet, když uviděl mého manžela," řekla vlastnice ovčáka Shan Jamesová.

Pro rodinu Jamesových se návrat Pera stal skutečnou záhadou — pes se rozhodl ujít téměř 400 kilometrů po svých. Měl mikročip, a pokud by ho někdo na cestě unesl, vlastníci by se to určitě dozvěděli, žádná informace o osudu Pera ale nepřicházela.

„Nevypadal hladově ani unaveně, když se vrátil. Pravděpodobně se mu někde povedlo najíst se. Očividně se někde na cestě zastavoval," cituje BBC slova vlastníka ovčáka.