Víc než polovina občanů Německa (57 %) má za to, že jejich země nemá vyslat vojáky na obranu baltských zemí a Polska, když na ně zaútočí Rusko. Svědčí o tom výsledky průzkumu veřejného mínění zveřejněné v úterý. Za to, aby němečtí vojáci pomáhali v obraně jiným zemím, se vyslovilo 31 % respondentů, 12 % nemělo určité mínění. Německý Bertelsmannův fond, který objednal průzkum, tvrdí, že tato nálada je následkem německého pacifismu a názoru, že Rusko nikoho neohrožuje, informuje Delfi.


„Kvůli historické zkušenosti mohou být obavy ohledně vyslání německé armády do míst, která kdysi přepadla a okupovala, dost velké," praví se v zprávě.

Během průzkumu se obyvatele ještě ptali na to, jestli má NATO budovat stálé základny ve východní Evropě a Baltských zemích.

Na tuto otázku odpovědělo záporně 49 % respondentů, kladně — 40 %, ostatní neměli vlastní mínění. Průzkum vykonala společnost TNS Emnid ve dnech 4-12. března. Zúčastnilo se ho 1000 lidí ve věku nad 14 let. Průzkum byl uskutečněn na objednávku Bertelsmannova fondu a polského Ústavu veřejných věcí.

V březnu bylo oznámeno, že za účelem posílení sil NATO na východě Evropy má být v červenci vyslána do Lotyšska německá vojenská jednotka z 250 příslušníků, kteří zůstanou v republice po dobu tří měsíců.

Zdroj: delfi.lt