Vítejte u Applu, de-lokalizujícího ve vší své slávě jako divu globalizace. Váš iPhone vyrobil jeden z těch 50 tisíců dělníků v Pegatronu v Šanghaji. Za základní plat 290 euro (7 830 Kč) měsíčně. V Číně stojí iPhone 620 euro (16 740 Kč). Mizerné zacházení s dělníky v čínských továrnách, které vyrábí produkty Applu, odhalilo skryté vyšetřování BBC Panorama. Filmování u výrobní linky iPhone 6 ukázalo, jak jsou sliby Applu o ochraně dělníků běžně porušovány.

To zjistilo, že standardy pracovních hodin, identifikačních karet, ubytování, pracovních schůzí a zaměstnávání mladistvých se v továrnách Pegatronu porušují.

Apple řekl, že se závěry tohoto programu rozhodně nesouhlasí. N afilmováni byli usínající dělníci během jejich 12 hodinových směn v továrnách Pegatronu na okraji Šanghaje.

Jeden ze skrytých reportérů pracující v továrně vyrábějící díly do počítačů Applu musel pracovat po 18 dnů v řadě i přes opakované žádosti o den volna.

Další reportér, jehož nejdelší směna byla 16 hodinová, řekl: „Pokaždé, když se vrátím na ubytovnu, tak už se nechci ani hnout.“

„I když jsem měl třeba hlad, tak už se mi nechtělo vstát a najíst se. Chtěl jsem si jen lehnout a odpočinout si. Přes noc jsem teď ale nemohl spát, to kvůli stresu.“