Přijdete do prodejny s auty a tam budou vystaveny pouze elektromobily. Auto na benzin ani naftu nekoupíte. Na automobilovém trhu nastane zemětřesení. Taková situace může už o pár let nastat v Nizozemí. Dolní komora nizozemského parlamentu nedávno schválila návrh zákona, který zakazuje od roku 2025 prodávat auta, která produkují emise. Nyní se čeká na rozhodnutí parlamentního senátu.


Cílem návrhu je, aby se z nizozemských silnic postupně vytratily auta využívající fosilní paliva, jejichž spalováním unikají do ovzduší skleníkové plyny. Automobily se spalovacími motory by měly nahradit elektromobily.

Holandský návrh zákona byl původně tvrdší. Podle portálu The Guardian se holandští labouristé (PvdA) z tamní koalice nejprve pokusili zakázat všechny benzinové a dieselové vozy. Návrh nakonec stáhli. Později předložili nový, kterému získaly podporu poslanců přesto, že se s ním nesdílejí někteří jejich koaliční partneři.

Ve schváleném dokumentu předkladatelé navrhli, aby auta se spalovacími motory mohli dožít, ale již se nebudou moct prodávat nová. Tím se tak nizozemské cesty postupně elektrifikují.