Jedním z důvodů minulých válečných úspěchů USA byl rozvinutý vojensko-průmyslový komplex, ale teď z něho moc nezbylo, píše Peter Navarro, profesor Kalifornské univerzity v Irvine, v článku pro National Interest. Ještě začátkem druhé světové války měly USA silnou ekonomiku. Celkový objem ekonomiky nacistického Německa a imperialistického Japonska tvořil pouze polovinu amerického ekonomického objemu.


Mezi ekonomickými a vojenskými úspěchy existovalo pevné spojení: za každým americkým vojákem stál vojensko-průmyslový komplex v jeho zemi. Americké závody mohly dodat armádě zbraně, tanky a lodě v potřebném množství, píše vědec.

Dnes je většina těchto strategických závodů uzavřena a aktivní výroba se rozvíjí v takových městech jako Čcheng-tu, Čchung-čching a Šen-čen. Takový obrat ve vývojisituace vytvořil ohromný strategický problém pro Washington. V případě rozsáhlých vojenských akcí už nebudou mít  USA vojenskou převahu.

„Ve skutečnosti zatímco 60 největších čínských lodních závodů pracuje nad plán, aby postavilo víc ponorek a vyrobilo víc dalších komponentů útočných skupin letadlových lodí, mnohé lodní závody v USA jsou buď pod vrstvou prachu, nebo už jsou uzavřené", píše expert.

Teď se v Čcheng-tu hromadně vyrábějí stíhačky páté generace, vyrobené podle vzoru amerických F-22 a F-35, píše expert. V USA je program F-22 uzavřen a výroba stíhačky F-35 narazila na finanční a technologické problémy.

Vesmírný program USA stojí na místě, zatímco ČLR vytváří vlastní globální družicový polohový systém.

Jestliže se ekonomové a odborníci pro národní bezpečnost nepřestanou domnívat, že se jejich zájmy nekříží, a nebudou se věnovat obnovování vojenského komplexu, nebudou mít v budoucích válkách ozbrojené síly USA čím odpovědět protivníkovi, konstatuje odborník.