Celkové pronásledování zahraničních ozbrojenců, kteří se vrací z Iráku a Sýrie do Evropy, je kontraproduktivní. Některé z nich by bylo potřeba rehabilitovat a dokonce i využít k propagandistickým cílům proti verbování nových členů do řad radikálních organizací. To řekl korespondent pro boj s terorismem Gilles de Kerchove. O tom informuje britské vydání The Guardian. Vysoce postavený evropský úředník kritizoval belgickou vládu za neexistenci plánu práce s těmi občany, kteří se připojili k radikálním organizacím, takovým, jako Islámský stát (IS, v Rusku zakázán), účastnili se bojových operací na Blízkém východě, ale poté se vrátili do Evropy.


„Pokud neexistují důkazy pro to, že (navrátilci do vlasti) se aktivně účastnili v džihádu, potom jejich umístění do věznic je nejhorší řešení. Například, pokud předkročili hranici a strávili tam týden uvnitř organizace, ale ve skutečnosti tam jen myli nádobí nebo byli vojáky čtvrté kategorie a poté uviděli lidi s uříznutými hlavami a začali utíkat se slovy, že to byla chyba," řekl de Kerchove.

Z tohoto pohledu se zklamaní ozbrojenci mohou ve vezení stát terčem ještě větší radikalizace, když existuje lepší alternativa, kterou jsou rehabilitační programy.

„Vězení je největší inkubátor radikalismu. Pokud tedy existuje možnost nevěznit ty, kdo nemají ruce od krve a kdo je připraven účastnit se rehabilitačního programu, proč to nevyzkoušet," řekl.

Kromě toho, podle názoru úředníka, bývalý ozbrojenci mohou být užiteční v boji s úsilím teroristů verbovat nové rekruty.

Podle odhadů Mezinárodního centra pro boj s terorismem, který se nachází v Haagu, kolem 4 tisíc občanů zemí EU odjeli do Iráku a Sýrie, aby se připojili k radikálním skupinám bojujícím na Blízkém východě. Velká část z nich přijela z Belgie, Velké Británie, Francie a Německa. Přibližně třetina z nich se následně vrátila do vlasti.

Zdroj: sputniknews.com