Válka proti hotovosti právě začala být vážná a samozřejmě je to se svými experimenty extrémních politik Japonsko, kdo proráží všechny hranice. Tvůrci japonských politiky, co to vedli v čele k negativním úrokovým sazbám, plně rozpoznali, že ta dobře historicky osvědčená reakce „hromadění hotovosti“ ‚nevytvoří‘ tu nirvánu 2% inflace a zlomení ‚deflačního způsobu myšlení‘, na které tak dlouho čekali.


A tak kráčejíc ve šlépějích Venezuely, jak hlásí Japan News, počínaje tímto létem bude vláda testovat systém, který lidem umožní kupovat si v obchodech věci jen pomocí svých otisků prstů – což tudíž umožní úplné monitorovat (a nevyhnutelně kontrolovat) výdaje (či úspory).

Vláda doufá, že použitím tohoto systému zvýší počet zahraničních turistů, když zabrání zločinům a uživatelům ulehčí od nezbytnosti tahat s sebou hotovost či kreditní karty.

Tento experiment bude mít na letištích a jinde zabudovaný registr turistů, jejich otisky prstů a další data, jako informace o kreditní kartě.

Turisté pak budou moci podstupovat procedury výjimky z daní a po ověření své identity provádět nákupy položením dvou prstů na speciální zařízení instalovaná v obchodech.