Nespokojení občané se účastní v sobotu v Berlíně mítinku proti politice kancléřky Angely Merkelové, oznámil zpravodaj RIA Novosti z místa události. Podle údajů policie se mítinku účastní 2,5 tisíce lidí. Akce probíhá na náměstí u centrálního nádraží. Na samotném nádraží, na nástupištích a u východů hlídkují ozbrojené policisté. „Ještě asi tisíc lidí se účastní protimítinku na druhé straně budovy", sdělil RIA Novosti oficiální mluvčí berlínské policie.


Mítinku se účastní představitelé opozičních politických stran, mj. pravicové Alternativy pro Německo, kteří mají v rukou vlajky SRN, a také hnutí Pegida — společenského protiislámského hnutí. Skandují: „Merkelová musí odstoupit!", „Ne šaríji v Německu!", a „Politici odcházejí — lid zůstává".

Akce je načasována na volby do parlamentů (zemských sněmů) tří spolkových zemí — Bádenska-Württemberska, Porýní-Falce a Saska-Anhaltska, které se mají konat 13. března. Podobný mítink se plánuje 13. března ve Stuttgartu.

Migrační politika Merkelové způsobila vážné rozdělení v německé společnosti a stala se předmětem ostré kritiky jak ze strany opozice, tak i stoupenců kancléřky ve vládnoucí koalici. Němečtí voliči stále méně důvěřují Merkelové: podle výsledků průzkumů veřejného mínění, přes 80 procent Němců se domnívá, že její vláda ztratila kontrolu nad situací s uprchlíky.