Reportérům televizního kanálu RT se podařilo dostat exkluzivní záběry z Cizre na jihovýchodě Turecka, kde většinu obyvatel tvoří Kurdové, které utrpělo při operaci tureckých vojsk. Na videu, které bylo natočeno kameramany televizního kanálu uvnitř Cizre, jsou vidět následky dělostřeleckého ostřelování ze strany turecké armády: rozbité městské části, nevybuchlé bomby a krev na zdech budov. „Tohle je budova, kde, podle informací, bylo upáleno od 100 do 150 lidí. Oni se nacházeli ve sklepě domu, který zachvátil oheň. Lidé se zde ukrývali," řekl korespondent kanálu William Whiteman.


Když se místní obyvatelé dozvěděli o tom, že se provádí natáčení, řekli žurnalistovi podrobnosti o masovém zúčtování.

„Tohle je obytný dům. Zde byly ženy a děti. (Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan) Erdogan tyhle lidi zabil s pomocí těžkého dělostřelectva, zničil ten dům. Říkají, že bojují s teroristy, ale kde jsou zde teroristé? Všechny oběti byli mírní obyvatelé," zdůrazňuje jeden z obyvatelek Cizre.

Podle slov této ženy se oběťmi turecké operace mohlo stát od tří set do pěti set lidí, včetně starých lidí a dětí. Představitel prokurdské Lidově demokratické strany Mehmet Yueksel dříve informoval o 137 obyvatelích, kteří byli tureckými vojsky v Cizre upáleni zaživa.