ISIS v Evropě, budoucnost Ukrajiny a migrantská krize v interview s Mateuszem Piskorskim s PhD z politických věd a zakladatelem Evropského centra pro geopolitické analýzy. Jak byste hodnotil současnou situaci na Ukrajině s ohledem na to, co nedávno řekla Julia Tymošenko. Ta věří, že když se nic nezmění, tak by současná vláda mohla být svržena samotnými ukrajinskými občany. Je třeba, abych připomněl, že v tomto ohledu je skutečnou hrozbou i nekontrolovaný přístup ke zbraním, které Ukrajinci vlastní.


Současnou Ukrajinu nelze popisovat jako stát, nýbrž jen jako oblast pod kontrolou skupin organizovaného zločinu. Jasně je vidět, že i v západní části Ukrajiny jsou místní vlády financovány oligarchy, kteří kontrolují situaci, nikoliv policie. Současná Ukrajina nesplňuje definici státu.

V porovnání s Ukrajinou v žádné jiné zemi Evropy nenajdete tak obrovské množství střelných zbraní dostupných na tzv. ‚černém‘ trhu. Stojíme před situaci s podloudným obchodem se zbraněmi a takovou, v níž neznáme místo určení těžkých zbraní včetně raketometů, které během tzv. Euro-Majdanu ztratily vojenské jednotky, když protestující okupovali kanceláře ministerstva vnitra. Pravý sektor a další organizace operující na Ukrajině ty zbraně odmítly vrátit – proto předpokládám, že tyto zbraně jsou pořád na otevřeném trhu.

Buď s nimi obchodují, nebo což je ještě horší, by ty zbraně mohly být v rukou extremistických skupin. Je samo sebou, že v případě těžkých sociálních třenic, tj. když takové pojistné ventily jako masová emigrace z Ukrajiny ze sociálních a ekonomických důvodů skončí, tak by taková situace mohla vést k pokusům o ozbrojený puč. Ten nelze úplně vyloučit. Kdyby se paní Julii Tymošenkové podařilo vrátit se do politiky a zformovat svou vlastní vládu, tak by ji také mohl stihnout stejný osud a nikdo to nebude schopen kontrolovat. Taková je tragédie Ukrajiny a to vyvolává otázky: co bude ‚po‘ Ukrajině?