Europoslankyně Beatrix von Storch a její kolega v Europarlamentu Marcus Pretzell prohlásili, že Německo má nárok na použití zbraní, když někdo nelegálně překročí hranice. Později zmírnili své prohlášení s tím, že dětí se to netýká. Von Storch napsala na svém Facebooku, že "lidé, kteří přijíždějí z Rakouska a nemají právo na azyl,  musí být odmítnuti, kdo se nebude tím řídit a přesto překročí naše hranice,  je útočník. A proti útokům se musíme bránit. Není zde žádný důvod, aby někdo násilně překračoval naše hranice."


Von Storch, která je zároveň předsedkyní strany AFD v Berlíně, uvedla, že neměla na mysli " Páchat násilí na dětech. A pro použití zbraní je podmínkou varovný výstřel," upřesnila europoslankyně.

Vyjádření AFD politiků vyvolala mezi zástupci všech stran zastoupených v Bundestagu rozhořčení. Generálnímu sekretáři Petru Tauberovi to připomnělo doby NDR. "Rozkaz střílet na německých hranicích jsme překonali naštěstí před 25 lety," řekl.

Místopředseda Linke, Jan Korte, nazval výroky předsedkyně AFD jako "nehumánní, brutální a antidemokratické".

 

Konzervativní frakce v europarlamentu EKR chce oba poslance vyloučit

Poznámky o použití střelných zbraní proti uprchlíkům bylo příliš silné i pro konzervativní frakci v Evropském parlamentu. Poslanci EKR teď chtějí oba poslance vyloučit.

Oba němečtí politici byli pozváni vedením své frakce v Evropském parlamentu, kde jim byl oznámen návrh na jejich odstoupení. Pokud tak neučiní do konce měsíce,  mělo by se o jejich osudu hlasovat 12. dubna, kdy by bylo rozhodnuto o jejich povinném vyloučení.

Zdroj: pz.cz, nzz.ch