NATO poslala do Sýrie mnohem více letadel než Moskva, ruská operace však prokazuje mnohem lepší výsledky díky výborné přípravě pilotů a mohutné bojové technice, píše německý časopis Focus s odvoláním na tajný analytický referát severoatlantické aliance. V dokumentu se praví, že 40 ruských stíhaček dislokovaných v Lázikíji vykonávají denně až 75 letů, a pokaždé zasazují „přesné a účinné údery" po pozicích IS. Přitom síly NATO čítající celkem 180 bojových letadel, ničí denně pouhých 20 cílů.


Rusko užívá v Sýrii nejmodernější techniky: například, Moskva poslala do Lázikíje čtyři letadla Su-35, která podle posudku expertů vynikají nad většinou západních letadel.

Kromě toho, ve svých výpočtech užívá Moskva údajů syrské vzdušné rozvědky a údajů ruských tajných služeb, které pravidelně informují o strategicky důležitých objektech, praví se v dokumentu.

Analytici aliance podotýkají, že právě ruská operace donutila teroristy IS k tomu, aby utíkali z okupovaných území a přestali s krutou „demonstrací síly".

„I když západní politici pravidelně říkají o útocích Ruska na povstalce a o četných obětech mezi civilisty, není v referátu ani zmínka o pokojných obyvatelích, kteří by utrpěli ruskými leteckými útoky", zdůrazňuje Focus. 

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]