I když všechny strany – včetně USA, Ruska, Saúdské Arábie a vybraných skupin rebelů – předstírají, že budou spolupracovat na zastavení palby a na diplomatickém řešení pětiletého konfliktu v Sýrii, tak činy mluví hlasitěji než slova, a řekneme-li to co nejzhuštěněji, všichni pořád bojují. Boje jsou ve skutečnosti ještě intenzivnější než kdy jindy. Rusové s Hezbollahem se blíží k Aleppu, tj. k největšímu městu země a klíčovému městskému centru, kde jsou rebelové zakopaní v tom, co představuje poslední baštu. Pokud bude toto město osvobozeno (ano, „osvobozeno“, což je přesnější než, že „padne“, protože toto okupované území patří syrské vládě, nikoliv sunnitským extremistům), tak Assad obnoví kontrolu nad páteří země na západě.


To by v podstatě znamenalo konec rebelie a monarchie ze Zálivu, ani nemluvě o Turecku, z toho moc šťastné nejsou. „Hlavní bitva je o odříznutí silnice mezi Aleppem a Tureckem, jelikož Turecko je hlavním kanálem zásobování těchto teroristů,“ řekl Assad v pátek při interview s AFP.

Tato zásobovací trase je zpřetrhaná a teď, nastal pro sponzory sunnitských rebelů v Ankaře, Rijádu a v Doha čas, zvítězit nebo zemřít. Buď budou intervenovat, nebo se budou dívat, jak Hezbollah pod krytím ruskými nálety opozici převálcuje, čímž obnoví Assadovu vládu a zabezpečí pro Íránce šiítský hřeben.

Jak už jsme tento týden rozsáhle dokumentovali, Saúdové a Turci jsou odhodláni k intervenci. Assad slíbil, že je bude „konfrontovat“, což samozřejmě znamená, že IRGC a armáda Hassana Nasrallaha jsou nachystány vstoupit do přímého kontaktu s tureckými a saúdskými vojsky, čímž připraví jeviště pro všeobecnou sektářskou válku, která téměř nevyhnutelně skončí uvržením NATO proti Rusku. Všimněte si, že je to jiné než v Jemenu, kde Teherán bojuje přes zástupce, místo přímého střetu se Saúdskými vojsky.

V sobotu se sázky zvýšily, když Turecko řeklo, že Saúdská Arábie je nachystána vyslat bojové letouny do Incirliku.

Jen pro připomínku, přístup do Incirliku byla ta mrkvička, kterou loni v létě Erdogan použil, aby přesvědčil NATO, aby Ankaře schválilo brutální rozdrcení PKK. „Nechte mě vést válku proti mým politickým rivalům a můžete použít moje letiště,“ takové je výstižné shrnutí Erdoganovy propozice.

Teď to vypadá, že Saúdové jsou nachystáni tuto základnu použít jako odrazový můstek k náletům na Sýrii.

Jak hlásí RT: „Saúdská Arábie má vyslat vojenské tryskáče s personálem na turecké letiště Incirlik na jihu země.“

Samozřejmě, že záminka je ta samá, jako byla pro všechny zapojené: boj proti ISIS.

„Toto nasazení je součástí US vedeného úsilí o porážku teroristů ze skupiny Islamistický stát,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. „Na všech koaličních schůzkách jsme vždy zdůrazňovali potřebu rozsáhlé na výsledky orientované strategie k boji s teroristickou skupinou Daesh,“ dodal.

Cavusoglu mluvil s novinami Yeni Safak poté, co promluvil k 52. Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde se sešlo více než 60 ministrů zahraničí a obrany (viz více o tomto shromáždění zde).

 „Když už máme takovou strategii, tak by Turecko se Saúdskou Arábií mohly zahájit pozemní operaci,“ dodal.

Vzpomeňte, že primární starostí Ankary je, aby tato země zajistila, aby YPG (tj. kurdská opozice, kterou dává Erdogan na roveň s PKK, a tudíž s „terorismem“) neskončila vyhlášením suverénního státu na turecké hranici. To, jak se Erdogan bojí, by mohlo osmělit Kurdy v Turecku, kteří už teď tlačí na větší autonomii.

Krátce: Turecko se Saúdskou Arábií nějak potřebují vykoumat, jak překroutit útok na YPG a snahu zachránit opozici v Aleppu jako operaci proti ISIS, i když v této oblasti ISIS moc přítomná není.

Jak to plánují provést se může každý domýšlet, ale následující tweety vám řeknou všechno, co potřebujete vědět o tom, kam to směřuje.

BREAKING: Turecké dělostřelectvo buší do Kurdy držených postavení na letišti Minnigh v syrském Aleppu, tvrdí militanti. pic.twitter.com/fZisqxCKEa

— The Int'l Spectator (@intlspectator) February 13, 2016

BREAKING: Tuečtí činitelé říkají, že během následujících 24 hodin dojde k ‚masivní eskalaci‘.

— The Int'l Spectator (@intlspectator) February 13, 2016

BREAKING: Turečtí činitelé potvrzují, že vojska této země útočí na Kurdy kontrolované pozice v severní Sýrii. 

— The Int'l Spectator (@intlspectator) February 13, 2016

Zde je prohlášení PYD #Syria #Turkey pic.twitter.com/nXY97yNNsg

— Michael Horowitz (@michaelh992) February 13, 2016

PHOTOS: Údajné snímky z turecké dělostřelby na pozice #YPG u #Aleppo k níž zrovna dochází – @ALAMAWI pic.twitter.com/AFEzzVpDdh

— Conflict News (@Conflicts) February 13, 2016

#BREAKING – #Turkey teď ostřeluje pozice #SDF v blízkosti #Azaz, čímž zajišťuje, aby zásobovací trasy #ISIS z Turecka do -#Syria nebyly přerušeny.

— Ranj Talabani (@ranj\\\_talabani) February 13, 2016

Turecké dělostřelectvo ostřeluje #SDF v #Azaz, tu samou SDF, co bojuje proti ISIS za US vedenou koalici, čímž ukazuje skutečné záměry Turecka.

— Ranj Talabani (@ranj\\\_talabani) February 13, 2016

Jak vidíte, Turecko už začalo ostřelováním Aleppa během toho, co je opravdu velice vážná eskalace, která nejspíš vyvolá ruskou reakci.

[quote align="center" color="#999999"]