Před devíti lety během vystoupení na Mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Ruska Vladimir Putin varoval světové společenství před nezodpovědnou politikou USA, která vede k nestabilitě a dále před hrozbou vypuknutí nových válek. Nyní je toto nebezpečí větší než kdykoli předtím, říkají američtí analytici. „Přečetl jsem si řeč z roku 2007, kdy s ní (Putin) poprvé vystoupil, a do značné míry souhlasím se vším, co řekl. Aktuální pozice USA/NATO, namířená na konflikt s Ruskem, je zdrojem ještě většího nebezpečí," řekl agentuře Sputnik profesor mezinárodního práva University Illinois Francis Boyle. (VIDEO: Vladimir Putin odhaluje „Nový světový řád“)


V roce 2007 se Putin během svého vystoupení dotkl takových témat, jako rozšíření NATO, řešení konfliktů, nesankciované použití síly, boj s terorismem. Podle Boylových slov se od té doby všechny tyto výzvy značně vyostřily.

„Díky tomu, že jsou vojska NATO poprvé hustě rozmísťována na hranicích s Ruskem, se nacházíme na hranici vracející nás ke kubánské raketové krizi. A vezmeme-li v úvahu to, že obě strany provádí bombardování v Sýrii, tam se také může přihodit leccos," sdělil Boyle.

Rostoucí napětí na Blízkém východě a ve východní Evropě vytvářené politikou USA už vytvořilo podmínky podobné těm, které předcházely začátku dvou světových válek, říká profesor.

Administrativa amerického prezidenta Baraka Obamy a administrativa Geoge Bushe ukázaly rozhodnost v politice USA zaměřené na udržení kontroly nad zeměmi Blízkého východu a centrální Asie, které se rozkládají na území nejdůležitějších světových nalezišť uhlovodíků, říká Boyle.

[quote align="center" color="#999999"]