Ze strany USA padl v horečném zbrojení s Ruskem „první výstřel“, který může mimořádně negativně ovlivnit budoucnost Evropy, píše komentátorka Guardian Mary Dejevsky. Minulý týden šéf Pentagonu Ashton Carter prohlásil, že USA zvyšují náklady na realizaci programu pomoci evropským spojencům USA v roce 2017 celkem čtyřikrát „jako odpověď na ruskou agresi ve východní Evropě a na celém světě". Přičemž rozpočet na boj s teroristickou organizací Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný) se zvýší o pouhých 50 %.


„Poselství je to naprosto jednoznačné: z hlediska Pentagonu se stala hrozba ze strany Ruska dokonce mnohem víc zneklidňující — přičemž znenadání — než hrozba ze strany Islámského státu", píše komentátorka listu.

Je dost dobře možné, že slova o zvýšení výdajů a o vojenském posílení nejsou ničím víc než takovým „milodarem" pro Evropany na přední linii před červencovým summitem NATO, a potom se na ně prostě zapomene. Nejspíš jsou ale přece jen reálná, a když je tomu tak, pak pro ně byla vybrána snad ta nejméně vhodná doba. Totéž se týká i budoucnosti Evropy, domnívá se Mary Dejevsky.

„Tím, že plánují zvýšení výdajů, posílají USA Rusku nepřátelské signály právě tehdy, když pro to existuje nejméně důvodů", praví se v článku.

[quote align="center" color="#999999"]