Syrská vláda po nedávných územních ziscích v Severním Aleppu zase dostala šanci využít své předsunuté pozice na letišti Kuweires jako odrazového můstku pro ofenzivní operace proti ISIS. Syrská arabská armáda (SAA) se svými spojenci vede západně od letiště Kuweires vojenskou operaci zaměřenou na obklíčení kapsy ISIS, která ohrožuje klíčový logistický uzel Al-Safira a zásobovací trasu do města Aleppo. Dalším směrem ofenzivy je ISIS kontrolované město Al-Bab. Po zničení kapsy Rayyan budou mít loajalistické síly optimální postavení k osvobození tohoto významného městského střediska.


K urdské YPG postupují na vojenské letiště Menagh ležící u města Azaz. 8. února po střetech s militanty Harakat Al-Sham a Svobodné syrské armády (FSA) zabraly YPG vesnice Kafr Antoun a Mraniz a tábor Al-Aijar u tohoto letiště. Ke střetům dochází rovněž ve městech Meranaz a Der Jamal, kde YPG postupují na pozice al Nusra a Ahrar al-Sham.

ISIS se přihlásila k odpovědnosti za automobilní bombu, která 8. února zasáhla hlavní bránu bezpečnostního střediska převážně kurdských Syrských demokratických sil (SDF) ve městě al-Hawl v provincii Hasakah. Tento teroristický útok 9 bojovníků SDF zabil a 4 zranil.

Podle zpráv 7. února přiletěly na letiště Qamishli v provincii Hasaka čtyři vojenské letouny Syrské armády vezoucí zbraně a munici pro kurdské bojovníky. Tyto zbraně byly dodány na podporu kurdského postupu zaměřeného na osvobození města al-Shadadi od ISIS.

[quote align="center" color="#999999"]