Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil na schůzce 14. listopadu 2015 v Antálii s hlavou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Eurokomise Jeanem-Claudem Junckerem, že „zaplaví Evropu migranty,“ když nesouhlasí s poskytnutím Ankaře „výhodnější transakce“ ohledně běženců, informuje Reuters s odkazem na řecká média. Tato fráze byla vyslovena během napjaté schůzky, jež se konala loni v listopadu. Celý rozhovor svědčil o hlubokém vzájemném podráždění a nedůvěře mezi Erdoganem a dvěma vysokými úředníky EU, Jeanem-Claudem Junckerem a Donaldem Tuskem.


„V jakoukoli chvíli můžeme otevřít dveře do Řecka a Bulharska. Můžeme posílat k vám běžence autobusy. Co s nimi uděláte, když se nedomluvíme? Zabijete je?" prohlásil Erdogan.

Požádal evropské lídry o vyčlenění Turecku 6 miliard eur během dvou let. Když mu Juncker dal na srozuměnou, že může dát pouze 3 miliardy, Erdogan vůbec odmítl peníze EU.

Během schůzky turecký prezident často přerušil Junckera a Tuska a obvinil EU z pokusu o oklamání Turecka. Junckera osobně obvinil z neúcty vůči sobě. A Lucembursko přirovnal k „malému tureckému městu."

Tato schůzka se konala v Antálii po summitu G20. Úředníci EU se snažili získat podporu Ankary, aby zamezili příval syrských běženců a migrantů do Evropy. Celkem přijaly země EU v roce 2015 více než jeden milion Syřanů.

Evropská rada v čele s Tuskem a Eurokomise v čele s Junckerem odmítly potvrdit nebo vyvrátit hodnověrnost této informace. Komentář odmítli rovněž na Erdoganově administrativě v Ankaře.

Zdroj:  sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]