Ruské aerokosmické síly během posledních tří dnů 1.- 4. února provedly 237 bojových vzletů se zničením 875 teroristických cílů v Sýrii. Syrská arabská armáda (SAA) spolu s místními milicemi pokračuje v postupu do severní části země. Kurdské YPG zabraly v provincii Aleppo vesnice Khuraybah a Shatal az Ziyarah. Kurdští bojovníci mezi tím postoupili do města Dayr al-Jamal, jehož jižní okrsek zabrali. Střednědobým cílem YPG je zabrat velkoměsta Azaz a Jarablus. To rozšíří kontrolu této skupiny na hranicích s Tureckem a odřízne to zásobovací trasy přes ně.


Připomínáme, že proražením obležení měst Nubbul a al-Zahraa odřízla SAA se svými spojenci kriticky důležité zásobovací trasy teroristů propojující Idlib s teroristy ISIS na území severovýchodně od města Aleppo. Teď už jsou teroristé v Idlibu odříznuti od svých hlavních dodávek paliva.

Místní zdroje hlásí, že na severu země opouští teroristé své pozice a ustupují k syrsko-turecké  hranici, tj. blíže ke svým zásobovacím trasám. Očekávají tudíž, že si tímto udrží bojeschopnost svých formací.

SAA se svými spojenci pokračuje ve vedení vojenských operací kolem Daraa a v zabezpečování strategického trojúhelníku Damašek-Quneitra-Daraa. Armáda teď vede ofenzivu jižně od Daraa stejně jako severozápadně ve směru na Al-Quneitra. Srážky probíhají rovněž i v Athman.

Podle zpráv zorganizovali militanti al-Nusra a Harakat Ahrar ash-Sham jednotku teenagerů, kteří dokončili speciální výcvikové kurzy v provincii Idlib. Nejstarší z těchto „kadetů“ jsou pouze 16 letí. Tato jednotka je určena k vedení teroristických útoků proti civilistům v provinciích Damašek, Homs a Latakia.

[quote align="center" color="#999999"]